نقش فنر و کمک فنر در خودرو
کمک فنر یا جاذب ضربه یک قطعه مکانیکی است که در نزدیکی چرخ های خودرو نصب شده است و وظیفه دارد که نوسانات ایجاد شده در فنر خودرو را کنترل و در نهایت از بین ببرد. یکی از قسمت های مهم هر خودررویی سیستم تعلیق آن است. این سیستم از اجزایی مثل فنر ها، سیبک، کمک فنر تشکیل شده است که اصلی ترین وظیفه آن اتصال بدنه و چرخ ها به یکدیگر و مدیریت ارتباط بین جاده و خودرو است.سیستم تعلیق خودرو وظایف دیگری همانند هدایت خودرو و شتاب گرفتن آن را بر عهده دارد.در این مقاله از سایت مجید امداد، خودروبر کرمان، به نقش فنر و کمک فنر در خودرو می پردازیم.

میزان حرکت فنر و ارتعاشات وارد شده به کمک فنر را می توان عاملی اصلی در افزایش یا کاهش عمر کمک فنر به شمار آورد. علاوه بر این کمک فنر خودرو از یک طرف به شاسی خودرو متصل است و از طرف دیگر به سیستم تعلیق خودرو متصل شده است. زمانی که نیرویی به فنر وارد شده فنر فشرده شده و مقداری انرژی در آن ذخیره می شود که بعد از رها شدن آزاد می شود.در این حالت کمک فنر با تبدیل انرژی جنبشی ناشی از ضربه یا ارتعاش به یکی از اشکال دیگر انرژی که عمدتا به صورت حرارت است تبدیل می کند. وظیفه میرا کردن ارتعاشات را به انجام می رساند. در صورت عدم وجود کمک فنر در خودرو و از بین نرفتن نوسان فنر، چرخ خودرو از سطح جاده جدا می شد و کنترل خودرو از اختیار راننده خارج می گردد؛ همچنین نرمی و راحتی سواری نیز کاهش می یابد.
کمک فنر چگونه کار می کند؟
برای توضیح نحوه عملکرد کمک فنر باید گفت کمک فنر دارای پیستونی است که در انتهای آن سوراخ های ریزی قرار گرفته است و یک میله فولادی در درون آن قرار گرفته است.کمک فنر درون یک محفظه فلزی قرار دارد که از روغن پر شده است و در راستای محور درون این سیال حرکت می کند.از آنجایی که روغن درون کمک فنر تحت فشار است، برای جلوگیری از خزوج آن از محفظه، این محفظه را به طور کامل آب بندی می کنند. زمانی که فنر و کمک فنر تحت فشار قرار می گیرند و فشرده می شوند روغن یا سیال موجود از منافذ درشت تر خارج می شود. و پس از اینکه فشار از روی کمک فنر برداشته شد این روغن از منافذ کوچکتر که قرار داده شده اند، در پیستون به محل اولیه خود برمی گردند.روغن موجود در کمک فنر وظیفه دارد که حرارت ایجاد شده بر اثر تبدیل انرژی جنبشی را جذب و به هوای آزاد منتقل کند.
انواع کمک فنر
امروزه سازندگان خودرو از انواع گوناگون کمنک فنر در سیستم تعلیق خودرو استفاده می کنند. از پر استفاده ترین انواع کمک فنر می توان به کمک فنر هیدرولیکی یا همان روغنی، کمک فنر گازی یا بادی، کمک فنر تلسکوپی، کمک فنر هیدرواستاتیکی و کمک فنر اهرمی اشاره نمود.
نشانه های خرابی کمک فنر چیست؟
وجود نقص در کمک فنر می تواند آثار مخرب و زیانباری روی خودرو داشته باشد.عدم پایداری خودرو در جاده، کنترل سخت خودرو برای راننده و کاهش کیفیت سواری خودرو از جمله مهم ترین اثرات عدم عملکرد صحیح کمک فنر در خودرو است.در صورت مشاهده ایرادات زیر لطفا جهت تعویض کمک فنر اقدام فرمائید.
- ایراد ظاهری : اولین مشکلی که به راحتی قابل تشخیص است هرگونه تغییر شکل ظاهری کمک فنر یا وارد شدن ضربه به آن است.
- روغن زدن یا نشتی روغن کمک فنر : با وجود اینکه محفظه حاوی سیال آب بندی شده است، اما ممکن است این آب بندی به هر دلیل دچار مشکل شود و سیال درون محفظه از آن خارج شود به این ترتیب در صورت وجود روغن بر روی کمک فنر یا نشتی روغن در اطراف کمک فنر باید به تعویض آن اقدام کرد.
- شیرجه رفتن خودرو در ترمز های شدید نیز یکی دیگر از نشانه های ضعف در عملکرد کمک فنر می باشد.
- در صورتیکه خودرو در مسیر های ناهموار بیش از حد بالا و پایین شود و حالت فنری داشته باشد مشخص است که ایرادی درکمک فنر خودرو وجود دارد که باید هر چه سریع تر این قطعه را تعویض کرد.
امیدوار هستم که با خواندن این مطلب نکات جدیدی به اطلاعاتتان اضافه شده باشد.