آشنایی با ترموستات خودرو
هر وسیله ای که در آن موتور به کار رفته باشد، ترموستات نیز دارد. در واقع ترموستات برای دستگاه های دارای موتور ضروری است. در لوازم ساختمانی، صنعتی و حتی لوازم خانگی مانند لباسشویی و ظزفشویی نیز ترموستات دیده می شود. اما اینکه ترموستات چیست و چه وظیفه ای بر عهده دارد را قصد داریم در این مقاله از وبسایت مجید امداد، خودروبر در کرمان، مورد بررسی قرار دهیم.

ترموستات چیست؟
نام دیگر ترموستات دماپا است. اگر به نام دما پا دقت کنیم به این معنی است که دما را تنظیم می کند. به عبارت دیگر ترموستات وسیله ای است که دما را در یک حد مشخص نگه می دارد. همانطور که گفتیم این قطعه در لوازم مختلفی وجود دارد. اما در خودرو ها بین موتور و رادیاتور قرار گرفته است.
دمای استاندارد موتور 85 درجه ی سانتیگراد است. وظیفه ی ترموستات این است که همواره دمای موتور را در این حد استاندارد تنظیم کند. مثلا اول صبح که استارت می زنید موتور سرد بوده و ممکن است زمان زیادی طول بکشد تا به این دما برسد. ترموستات باعث می شود که این روند یعنی رسیدن به دمای 85 درجه سانتیگراد سریع تر انجام شود.
ترموستات چگونه کار می کند؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید ترموستات چگونه کار می کند و دمای موتور را به چه صورت بالا می برد؟ وقتی خودرو روشن می شود، موتور سرد است. هنگامی که موتور سرد باشد، ترموستات از ورود آب به رادیاتور به وسیله ی مسدود کردن مسیر ورود آب به رادیاتور جلوگیری می کند. بنابراین آب فقط همان مسیر دور موتور را طی می کند و به رادیاتور وارد نمی شود. این آب آنقدر در موتور گردش پیدا می کند تا به دمای مورد نیاز، که در ترموستات تعریف شده، برسد.
بعد از اینکه دمای ترموستات به حد استاندارد خود رسید، گرما باعث فعال شدن ترموستات می شود. در نتیجه ی فعال شدن ترموستات، جیوه ی درون آن منبسط می شود و مسیر ورود آب به رادیاتور نیز باز خواهد شد. به این دلیل که دما بیش از حد بالا نرود. وقتی حرارت پایین آمد، دوباره ترموستات مسیر ورود آب ب رادیاتور را می بندد تا دمای آب بالا رود. این چرخه مدام تکرار می شود تا دما همیشه در حد استاندارد باقی بماند.
نشانه های خرابی ترموستات
اگر ترموستات خراب شود، بدون شک موتور به درستی کار نمی کند و ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشد. بنابراین باید سریعا نسبت به تعمیر آن اقام نمایید. مهم ترین نشانه های خرابی ترموستات خودرو به شرح زیر می باشند:
- جوش آوردن ماشین
- بالا رفتن آمپر تا ناحیه ی قرمز رنگ
- بالا رفتن میزان مصرف بنزین
- ایجاد نوساناتی در آمپر آب
- بروز نشتی در رادیاتور
- پایین بودن دمای موتور